Tuesday, October 3, 2017

Tuesday, August 15, 2017

Јован, Даунов Синдром


    Јован е мојот син има 6месеци.Со гордост кажувам,  тој има Даунов синдром и е голем херој. Нашата приказна почна многу драматично, но благодарение на АБР терапија напредуваме многу брзо и со никаков застој.АБР терапија ја дознав преку интернет во вистински момент.Гледав како деца напредуваат како проодуваат и како се социјализираат.
Бевме на прегледот каде што беа многу изненадени бидејќи Јован тогаш беше само 2 месеци,со многу труд и соработка од Криста,Роби и Весна многу работи ни објаснија од кои добивме шок. На пример, нам како родители,дишењето на Јован ни изледаше малку чудно. Кога дишеше, стомакот се надувуваше и долните ребра се ширеа. Докторите ни велеа дека тоа е нормално за него, и ние не бевмо многу загрижени. На АБР прегледот добив одговори оти тоа не е нормално и може да се спречи и да напредува.
Се што правеше Јован на тие месеци јас мислев е нормално, а сето тоа одеше во погрешна насока.
Кога почнавме со вежбите по вториот ден јас забележав промена во дишењето што ми беше најбитно Јован да дише правилно.Главата неможеше да си ја држи сега веке заборавивме оти тој проблем постоеше,имавме подуено меше што мислев ке му пукне во секој момент,веке имаме рамно меше.Очињата не му се толку подуени,почнуваат да се вдлабнуваат,рбетот почнува да му се познава однадвор,добиваме убава боја на кожата,и да незнам колку ке ви се верува и крвната слика ни се подобри без пиење на лекарства.Јован неможеше да пие млеко имаше проблем со голтањето со специјално шише се храневме,сега пиеме и со обични шишиња што е тоа голем успех за нас.Сега сме во фаза на превртување и тоа го прави правилно немаме застој никаков.Кога му подаваме рака, и тој ни подава да се поздрави, и исто знае како да плесне со рачето. Сето ова до сега што го имаме постигнато е само со 3 месеци работа со вежбите и е преголем успех.Кога одиме на контроли докторите ни кажуваат супер е, супер напредува и му се восхитуваат како он се прати што се случува и колку не знае да седи мирно и ни викаат во ништо не заостанувате , дури и килажата си ја надоместивме,бидејки бевме премногу слаби.Јас сум многу благодарна пред се на Весна што АБР терапија има и во Македонија и секако до Криста,Роби и Леонид Блум кој е основач на АБР терапија. Продолжуваме со вежбите и со нетрпение чекам нови вежби за нови успеси и напредоци."

Friday, February 24, 2017

Александар, дете до Даунов Синдром


Александар, мојот син , е на 2 ипол годишна возраст и има Даунов синдром.
АБР терапијата ја открив на интернет, и одбрав да ја применувам затоа што ми се чинеше како најхолистичен метод од сите други третмани за кои читав. Ветуваше промени без разлика на дијагноза преку нормализирање на структурата на телото. Работиме АБр само неколку месеци, и еве ги моите импресии.

Започнавме со АБР кога Александар имаше 21 месец. Мојата желба беше да се подобри растот, здравјето, функциите и менталниот развој.
Почетните консултации беа одлични. Траеја неколку часа,многу подолго од што очекував,без никакво брзање, и специјалистите ми ги одговорија сите прашања кои ги имав. Фото сесијата беше исто така многу внимателно изведена и траеше доста долго. Сето тоа ми даде доверба дека вежбите кои ги препишаа се целосно индивидуални и прилагодени за специфичната состојба на Александар.
Вежбите не се воопшто тешки за изведување, и може да се поделат во неколку циклуси. Идеално би било да се работаат по 3 саати на ден. Но заради различни околности, ние можевме да работиме од саат и пол до два на ден, во период од 4 и пол месеци. Бидејќи сум постојано дома со Александар, тешко ми беше ги забележам промените. Мажот ми забележа дека грбот на Александар е посилен, и исто така забележавме промени во однесувањето.Престана да се однесува како бебе, а се повеќе како неговите врсници. Имаше и друга промена, пред АБР Александар почнуваше да вришти без никаква видлива и јасна причина, како да има некоја мака. Тоа беше многу вознемирувачки и се случуваше секој ден. Специјалистите ми објаснија дека е возможно тоа да се случува заради претерана стимулација. Полсе неколку недели АБР, и намалување на стимулациите, вриштењето престана. Досега не се има повторено.
Кога дојде време за ре-евалуција во Април, не бев сигурна колку промени ќе има. Повторно имаше фото сесија и ми покажаа споредби од предходната евалуација и сега. Колку големи промени! Бев шокирана од промените во структурата на мојот син. Напредокот кој го постигна беше извонреден!Вратот пораснал, почна да се јавува сегментација меѓу градниот кош и стомакот,рамениот појас почна да се спушта, а на лицето почна да добива јасно изразени црти.Сликите кажуваа илјадници зборови.
Не е потребно да кажам дека продолжуваме со АБР. Оваа терапија се покажа ефикасна за менување на структурата на телото,дури сега ја користиме и за подобрување на сколиозита на мојот постар син.
Се чувстувам благословена што ги запознавав овие топли и добродушни луѓе од тимот на АБР Белгија, Криста , Роби и Весна и бескрајно сум благодарна на Леонид Блум за шансата што ја добиваат нашите деца за пододобар живот.

Анна- Алексеева Маневска

Wednesday, September 3, 2014

Седење- пред и после 22 месеци АБР


Запознајте ја  Раиса Мариа Узеа од Романија.Пред два дена наполни 5 години.
Ова е нејзината веб страна http://pentru-raisa.blogspot.com/
 Нејзината дијагноза е спастична квадрипареза , петти степен според ГМФС.
Пред да започнат со АБР, Раиса заедно со нејзините родители го заобиколија светот во потрага по терапија која ќе и го подобри животот.
Во период од 3 години , еве што се пробаа:
-Општа физикална, вежби и окупациона
- Бобат
- Војта
-Хидротерапија
- Метод Козијавкин во Украина
-Хиперпарична комора
- Доман 
- Трансплантација на матични клетки во Мексико
.....
За после се , на крај да дојде до влошување на состојбата со колкот. Беше дијагностицирана луксација и предложена операција.
Но, родителите одлучија да пробаат АБР пред да донесат одлука за предложената операција.

Никогаш нема да го заборавам денот кога прв пат с еслушнав со мајката на Раиса на телефон. Тој ден го промени животот не само на Раиса туку и на многу деца во Романија.

Со Раиса се работи АБР и денес, скоро 2 години. Шест дена неделно, по 3 саати на ден. Се работи само АБР , без никакви физички активности. И без физички активности, атрофија на мускулите нема, затоа што со АБР  се менува квалитеот и волуменот на мускулното ткиво, и коските.
На клипчето има два дела. Првиот дел, снимен на 06/08/2012,вежби со физиотерапевт, а вториот дел е снимен 05/08/2014 , годишна проценка на состојбата од физиотерапевт. АБР со Раиса се работи од Октомври 2012.

Кога ќе го погледнте клипот , верувам нема да останете рамнодушни. Раиса доживеа прекрасна трасформација.  Седењето без потпора сеуште не е финализирано, но сепак контролата што ја има врз сопстевното тело во седечка положба воодушевува.Во првиот дел од клипот, Раиса е како едно парче дрво, без никака сегментација. Главата паѓа- цело тело паѓа заедно со главата. Дури и теговите кои и се ставени на рацете не можат да ја задржат во саканата положба, таа едностно паѓа, цела, сосе глава, раце нозе.
Никаква независна подвижнот:Главта оди на страна - нозете одат заедно со главата, главата оди назад- цело тело вклучително и нозете одат наназад.Дури и прачката која е ставена под колената , не помага во опуштањето на колената.
И сега ,вториот дел од клипот, годишна проценка на состојбата од страна на физотерапевт.
Гледаме едно многу убаво девојче, со поелегантно тело. Навистина е многу разубавена. И тоа така заради тоа што со помош на АБР создадени се сегменти,  црти на лицето, линија на телото, издолжување на вратот. 
Првата одлична промена е контролата на главата.
Главата се движи одвоено од телото,главата ја движи , а нозете се стабилни. Терапевтот ја држи под мишки и и го дига рамениот појас  и тој се движи без да ги повлече нозете со себе, рамената имаат степен на незaвисно, оддеlно, движење од останиот дел од телото.
Горниот дел од телото е исто така  одвоен од долниот, се појавува подвижност на ниво на струкот, терапевтот може да и го движи горниот дел на телото  лево -десно , без да притоа да ги повлече нозете . Дури и кога ја држи за половината , Раиса , е во можност да го држи горниот дел од телото стабилен, за на крај терапевтот да ја пушти и таа краткотрајно да се одржи сама во седечка положба без потпора.


На сликата долу ве молам да забележите колку е промената главата и черепот. Во Октомври 2012 за  главата би рекле дека  е како нагмечена и од страна и од позади. Всушност , задниот дел е рамен, без изразена окципитална коска. Затоа пак,  по 6 месеци формата е сосема поинаква. Една голема промена кај Раиса е исто така и подобрувањето на видот. Како што можете да видите и на сликата, и самото око е поотворено и поврзано со главта на поинаков начин, започнаа да се формираат очните дупки, кои секој од нас ги има и кои им се седело на очите. Промените на черепот несомнено даваат можност за развој на мозокот.
На подолната слика може да се види како постапно се менува и формира грбот,половината . И нешто исклучително важно. На првата слика, главта лежи на рамена, нема врат. На следните слики, вратот излегува и главта се повеќе се одвојува од рамената , за да денес, Раиса има многу добра контрола на главата во седечка положба.